Kedy zaobstarať prvé náušnice pre bábätko a aké zvoliť

Výber prvých náušníc pre bábätko je jedným z dôležitých momentov pre každú rodinu. Aké sú najlepšie detské náušnice pre rôzne vekové skupiny a aký materiál zvoliť? Prečítajte si nášho sprievodcu a nájdite náušnice, ktoré budú nielen krásne, ale aj bezpečné a pohodlné.smiling woman carrying baby

  • Kedy zaobstarať prvé náušnice?

Odkedy nosia bábätká náušnice? Na túto otázku neexistuje jednotná odpoveď. Zatiaľ čo kedysi bolo bežné, že náušnice sa dievčatkám nastreľovali už počas prvých dní po narodení, dnes sa často stretáme s tým, že rodičia nechajú dieťa, aby toto rozhodnutie urobilo samé. Na otázku, kedy prepichnúť uši bábätku, tak mnoho rodičov necháva odpovedať dievčatko samé.

V minulosti medzi rodičmi prevládal názor, že čím skôr sa ušká prepichnú, tým nižšia je šanca, že si tento zákrok bude bábätko pamätať. Neraz sa však stávalo, že zákrok v pôrodnici bol vykonaný narýchlo, dochádzalo k rôznych komplikáciám, zápalom či bolestivému hojeniu. Dnes sa mnoho rodičov prikláňa k tomu, aby o nastrelení náušníc rozhodli deti samé.

Všeobecne sa odporúča počkať aspoň do veku troch mesiacov, kedy má dieťa absolvované základné očkovania, a to najmä proti tetanu. Pred akýmkoľvek zásahom do pokožky, vrátane prepichnutia uší, by totiž malo byť dieťa plne zaočkované. Očkovanie proti tetanu zabezpečuje ochranu proti bakteriálnej infekcii, ktorá môže vzniknúť pri poranení kože. Preto je ideálne, aby bolo dieťa pred aplikáciou prvých náušníc zaočkované minimálne prvou dávkou tetanovej vakcíny. Trojmesačné bábätko zároveň nemá tendenciu chytať sa za ušká a ťahať si nové náušničky.

  • Prepichnutie uší alebo nastrelenie náušníc?

Nastrelenie náušníc je veľmi populárny spôsob, ktorý využíva špeciálna pištoľka. Celý proces začína dezinfekciou miesta, kde bude náušnica nastrelená, nasleduje označenie bodu na ušnom lalôčiku a nakoniec samotné nastrelenie. Výhodou tejto metódy je jej rýchlosť, keďže celý proces trvá len niekoľko sekúnd, a menšia bolestivosť, pretože rýchlosť zákroku minimalizuje čas, počas ktorého je bolesť pociťovaná.

Na rozdiel od nastrelenia piercingu či prepichnutia iných častí tela, tento zákrok je takmer bezbolestný. Ľudia, ktorí majú napríklad piercing v ušnej chrupavke, sa zhodujú, že prepichnutie ušného lalôčiku je rýchle a človek ho takmer neucíti. Samotné nastrelenie je otázkou niekoľkých sekúnd.

Nastrelenie je tiež často vnímané ako pohodlnejšie, pretože zariadenie je navrhnuté tak, aby bol celý proces čo najjednoduchší a len minimálne stresujúci. Nastrelenie náušníc si bábätko častokrát ani nevšimne, jediným nepríjemným momentom je samotný zvuk pištoľky, ktorá jemne cvakne. Behom niekoľkých sekúnd máte v uchu nastrelené nové náušnice, ktoré potom musíte nosiť niekoľko týždňov. Väčšinou ide o náušnice z hypoalergénneho kovu – časté sú náušnice z chirurgickej ocele či strieborné náušnice

Ucho po nastrelení náušníc vo väčšine prípadov nekrváca a počas hojenia, ktoré býva rýchle a bezproblémové, nedochádza ani k tvorbe zápalov či hnisaniu.

Naopak, prepichnutie uší ihlou je tradičnejšia metóda, ktorá sa často používa v profesionálnych piercingových štúdiách. Pri tomto postupe sa používajú sterilné, jednorazové ihly, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre tento účel. Prepichnutie uší bábätka sa taktiež začína dezinfekciou miesta a označením bodu na ušnom lalôčiku. Potom odborník jemne a precízne prepichne ucho sterilnou ihlou a následne vloží náušnicu. Výhodou prepichnutia ihlou je vyššia kontrola nad umiestnením náušnice a možnosť použitia rôznych typov náušníc hneď od začiatku. V prípade prepichnutia ucha ihlou však hrozí, že ranka bude viac krvácať a hojenie bude dlhšie.

Všetko, čo potrebujete vedieť o prepichnutí uší a nastrelení náušníc, nájdete v tomto článku

 

  • Tipy, ako vybrať prvé náušnice

Výber prvých náušníc pre bábätko môže byť náročná úloha. Dôležité je zohľadniť materiál, veľkosť a typ zapínania.Pre najmenšie bábätká sú vhodné náušnice z bieleho zlata alebo chirurgickej ocele, ktoré sú hypoalergénne a bezpečné. Prvé detské náušnice by mali byť malé, ľahké a s bezpečným zapínaním. Ak máte pochybnosti o výbere správnych náušníc, neváhajte sa poradiť s pediatrom alebo profesionálnym piercerom. Títo odborníci vám môžu poskytnúť cenné rady a odporúčania na základe skúseností a odborných znalostí.

Pri výbere detských náušníc pre bábätká sa zamerajte najmä na tri základné parametre:

  • materiál náušníc
  • veľkosť náušníc
  • typ zapínania

Prvé náušnice či náušnice pre bábätko by mali byť vyrobené z hypoalergénneho kovu, akým je chirurgická oceľ, striebro či zlato. Pozor si dajte na šperky s obsahom niklu, ktorý môže spôsobovať alergie.  Pred kúpou si overte, či náušnice pochádzajú od dôveryhodného predajcu a sú označené ako hypoalergénne. Vyberte náušnice s jednoduchým, hladkým dizajnom bez ostrých hrán alebo malých častí, ktoré by mohli dieťaťu spôsobovať nepohodlie alebo sa odtrhnúť.

Dbajte na to, aby náušnice nemali žiadne ostré hrany a boli dobre skonštruované. Vyhnite sa náušniciam s príliš malými ozdobnými prvkami, ktoré by dieťa mohlo prehltnúť, ak by sa odtrhli.

Rovnako dôležitá je správna veľkosť. Náušnice pre deti by mali byť drobné, aby im neprekážali a neboli zdrojom prípadného zranenia. Veľké a ťažké náušnice môžu byť nepohodlné a môžu ťahať ušný lalôčik, čo môže viesť k podráždeniu alebo poškodeniu. Malé bábätká majú tendenciu dotýkať sa ušiek, a preto je dôležité eliminovať akýkoľvek zdroj možného rizika. Preto sú pre bábätká vhodnejšie drobné náušnice, ktoré sa nebudú o nič zachytávať a vaša dcérka si ich nebude ťahať dole z ušiek.

Náušnice na skrutku

Pre bábätká a malé deti sú praktické nastreľovacie náušnice, ktoré minimalizujú riziko infekcie a zaisťujú pevné uchytenie. Ďalšou bezpečnou voľbou sú náušnice na skrutku, ktoré si dievčatko len tak neotvorí a zároveň sú veľmi pohodlné. Detské náušnice na skrutku alebo s puzetou sú ideálne pre aktívne deti, ktoré sa často hrajú a neobsedia Keďže tento typ náušníc z detského uška nevisí, sú skrutkovacie náušnice či náušnice s puzetou vhodné aj pre najmenšie nositeľky.

Náušnice na dámsky patent

Mimoriadne praktické sú detské náušnice so zapínaním typu dámsky patent, ktoré rodič jednoducho zapne a dieťatko si ich zároveň len tak ľahko neodopne. Keďže ide o zapínanie, pri ktorom nehrozí, že by sa bábätko omylom pichlo alebo inak poranilo o ostrý koniec náušnice, dámsky patent je vhodný  aj pre najmenšie dievčatká. To isté platí o zapínaní na uzatvárateľný háčik, ktorý je rovnako praktický a odolá aj zvedavým detským rúčkam.

Krúžky

Strieborné či zlaté detské náušnice v tvare krúžkov sú rovnako obľúbené. Náušnice v tvare krúžkov si však bábätko dokáže jednoducho chytiť, a preto sú vhodné pre staršie deti. Vyhnete sa tak nepríjemným situáciám, kedy sa do krúžkov dievčatku zamotali prstíky či hračky.

  • Aký materiál prvých náušníc zvoliť

Ako ste si mohli prečítať už vyššie, detské náušnice by mali byť vyrobené z certifikovaného a hypoalergénneho kovu. Správna voľba materiálu minimalizuje riziko podráždenia pokožky, podporuje bezproblémové hojenie a zaisťuje pohodlie a bezpečnosť dieťaťa pri nosení náušníc.

Pri výbere vhodného materiálu detských náušníc dajte vždy prednosť kvalite a pamätajte na to, že detská pokožka je oveľa citlivejšia a na nevhodný kov môže reagovať rôzne. Ak sa chcete vyhnúť alergickým reakciám, vyberajte správne. Záruku kvality a elegancie vám poskytne zlato, či už tradičné žlté, biele alebo ružové. Je to hypoalergénny kov, pri ktorom nehrozí svrbenie, pálenie či iná kožná reakcia. Skvelou voľbou je napríklad 14-karátové zlato, no taktiež rýdze striebro (sterlingové striebro, ktoré obsahuje 92,5% striebra). Vždy sa však vyhnite materiálu, ktorý obsahuje nikel.

Objavte detské strieborné náušnice Olivie

Prvé náušnice pre bábätko bývajú často vyrobené z bieleho zlata, ktoré je známe pre svoje hypoalergénne vlastnosti a krásny vzhľad. Náušnice z bieleho zlata sú relatívne ľahko udržiavateľné. Ich povrchová úprava rhódiom dodáva šperkom lesk a chráni ich pred zakalením a poškriabaním. Pravidelné čistenie a občasná údržba u klenotníka pomôžu udržať ich vzhľad a kvalitu. Biele zlato je ideálnou voľbou pre citlivú detskú pokožku a je k dispozícii v rôznych dizajnoch – od jednoduchých kôstok po elegantné krúžky. Ak vás neláka klasické biele zlato a predstavujete si originálnejšie detské náušnice, ružové zlato rozhodne stojí za zváženie. 

Ak hľadáte cenovo dostupnejšie prvé náušnice, chirurgická oceľ môže byť tým pravým riešením. Pre bábätká a deti s veľmi citlivou pokožkou sú náušnice z chirurgickej ocele skvelou voľbou vďaka svojej hypoalergénnej povahe a odolnosti. Chirurgická oceľ je mimoriadne odolná voči korózii, poškriabaniu a opotrebovaniu. Táto vlastnosť z nej robí ideálny materiál pre deti, ktoré sú aktívne a náušničkám dávajú počas dňa poriadne zabrať.

Strieborné náušnice pre deti sú však stále najobľúbenejšou voľbou, a to nielen pre svoje skvelé vlastnosti, ale aj priaznivú cenu. Striebro má zároveň prirodzené antibakteriálne vlastnosti, čo môže pomôcť znížiť riziko infekcií, ktoré môžu vzniknúť pri prepichovaní uší. Rovnako ako náušnice zlaté či z chirurgickej ocele, aj kvalitné strieborné náušnice sú dostatočne odolné, aby vydržali každodenné nosenie a detské aktivity.

Náš TIP:
Správna starostlivosť o šperky je dôležitá, a podceniť by ste ju nemali ani v prípade detských náušníc. Vďaka pravidelnému čisteniu budú náušnice stále ako nové.

Všetko pre starostlivosť o šperky nájdete tu

  • Nepodceňte štýl a dizajn detských náušníc

Väčšina rodičov pri nastrelení prvých náušníc obvykle siahne po jednoduchých náušniciach pre bábätko, ktoré sú bezpečné a nenápadné. Ani prvé náušnice pre dieťa však nemusia byť nudné. Detské náušnice sú k dispozícii v širokej škále designov, ktoré môžu odrážať osobnosť a záujmy dieťaťa. Medzi obľúbené patria náušnice v tvare zvieratiek ako jednorožce alebo mačičky, krúžky s lienkami, srdiečka, kvietky a mnohé ďalšie.

Pri výbere dizajnu detských náušníc je však dôležité zohľadniť niekoľko kľúčových faktorov, aby ste dievčatku zabezpečili bezpečnosť aj pohodlie. V prvom rade je potrebné zamerať sa na bezpečnosť náušníc. Vyberajte modely so zaoblenými hranami a bezpečným zapínaním. Všeobecne sa za najbezpečnejšie považujú náušničky na skrutku, pretože dieťatko si ich neotvorí samo. Vhodné sú tiež náušnice na ruský patent, prípadne náušnice s takzvaným dámskym patentom.

Pri výbere náušníc zohľadnite aj vek dieťaťa. Pre bábätká a malé deti sú vhodné malé a ľahké náušnice, ktoré nebudú ťahať ušný lalôčik. Staršie deti môžu nosiť aj pestrejšie a výraznejšie dizajny, ktoré zodpovedajú ich vkusu.

Myslite na to, že dizajn a štýl náušníc by mali odrážať záujmy a preferencie dieťaťa. Ak dieťa miluje zvieratá, zvoľte náušnice s motívom motýlikov, lienok či mačičiek. Ak je naopak dievčatko milovníčkou rozprávok, darujte jej náušničky s obľúbenou rozprávkovou postavou. Detské náušnice s motívom Minnie jej iste urobia radosť.

Zvážte tiež príležitosti, na ktoré budú náušnice určené. Na každodenné nosenie sú vhodné jednoduchšie a univerzálne dizajny, zatiaľ čo na špeciálne udalosti môžete zvoliť elegantnejšie a výraznejšie kúsky, ako napríklad náušnice s farebnými kamienkami či detské náušnice s perlou. A čo také náušnice s diamantom či detské náušnice s opálom? Je to len na vás.

Nastrelenie náušníc alebo prepichnutie uší? Na čo sa pripraviť a ako vybrať prvé detské náušnice? Prečítajte si odpovede na všetky otázky a pripravte sa na tento dôležitý moment včas. Nezabudnite, že náušnice pre bábätko alebo malú princeznú by mali byť nielen pekné, ale aj bezpečné. Vyberte si strieborné náušnice z našej ponuky a urobte radosť sebe či svojej ratolesti.