Ako správne uchovávať šperky: Udržte ich krásne a lesklé na dlhé roky

Zabudnite na postrácané náušnice, zmotané retiazky či prstene a naučte sa, ako uchovávať šperky. Správne skladovanie šperkov je kľúčom k dlhovekosti a zachovaniu ich krásy. V tomto článku sa pozrieme na to, prečo je dôležité šperky správne skladovať, na čo si dať pozor pri rôznych materiáloch a čo sa môže stať, ak túto starostlivosť zanedbáte.

Šperky, hoci sú vyrobené z odolných materiálov, môžu byť náchylné na poškodenie, a to najmä v prípade, že nie sú správne skladované. Časom môžu stratiť svoj lesk, prípadne môže dôjsť k ich deformácii alebo dokonca k poškodeniu ich povrchu.

Ak aj vy skladujete všetky svoje šperky v jednej krabičke, máte v nich neporiadok a nikdy neviete nájsť kúsok, ktorý práve potrebujete, tento článok je pre vás. Naučte sa, ako predchádzať ich zbytočnému opotrebovaniu či poškodeniu.

Šperky sú často vystavené rôznym negatívnym vplyvom, ako sú vlhkosť, teplo, svetlo, chemikálie či mechanické poškodenie. Strieborné šperky môžu sčernieť v dôsledku oxidácie, perly môžu stratiť svoj lesk a jemnosť, ak sú vystavené priamemu slnečnému žiareniu, a zlato môže stratiť svoj lesk, ak sa poškodí mechanickým nárazom alebo kontaktom s tvrdšími materiálmi. Zrejme vás teda neprekvapí, že najlepším miestom na uloženie šperkov je uzatvárateľná šperkovnica, ktorá eliminuje vlhkosť či priame slnečné žiarenie.

Či už ide o drahé diamantové prstene, zlaté retiazky alebo strieborné náhrdelníky, cena týchto predmetov býva vysoká. Zanedbanie správneho skladovania môže viesť k ich znehodnoteniu.

Pre niekoho sú šperky nostalgickými predmetmi, ktoré si spájajú so špecifickými okamihmi v živote – či už ide o zásnuby, svadbu, narodeniny alebo iné významné udalosti. Správne uchovávanie šperkov pomáha udržať tieto spomienky živé a umožňuje ich prenášať na ďalšie generácie.

Myslite tiež na to, že šperky, ktoré sú dobre uchovávané, vyzerajú oveľa krajšie. Ich lesk, čistota a bezchybný povrch sú výsledkom pravidelnej starostlivosti. Pri nosení takýchto šperkov sa cítite sebavedomejšie – najmä ak viete, že ich vzhľad je bezchybný.

  • Na čo si dať pozor pri konkrétnych materiáloch

Základom pri skladovaní šperkov je, aby boli v suchu, takže žiadna vlhká kúpeľňa neprichádza do úvahy. Taktiež by mali byť v uzatvárateľnej krabičke, aby sa na ne neprášilo. Rôzne materiály, z ktorých sú šperky vyrobené, si však vyžadujú odlišný prístup k ich uchovávaniu. Viete sa správne starať o najpoužívanejšie materiály, akými sú perly, zlato či striebro?

Zlato

Ide o mimoriadne odolný kov, avšak ani zlatu nesvedčí nesprávne skladovanie. V prípade nevhodnej starostlivosti môže totiž stratiť svoj lesk. Nebezpečný je najmä kontakt s chemikáliami, ako sú parfumy, krémy a iné kozmetické prípravky. Je tiež dôležité, aby ste šperky zo zlata ukladali do šperkovnice oddelene od iných kovov – iba tak zabránite ich poškrabaniu.

Zlaté šperky by mali byť skladované na suchom mieste, ideálne v šperkovnici, ktorá má podšívku z jemného materiálu, ako je zamat alebo hodváb. Tento materiál zabraňuje tomu, aby sa šperky poškodili trením o ostré či tvrdé povrchy.

Striebro

Striebro je známe tým, že časom oxiduje a tmavne. Tento prirodzený proces je spôsobený reakciou striebra s kyslými zložkami nachádzajúcimi sa na pokožke či vo vzduchu. Aby tmavnutiu striebra predišli, strieborné šperky by mali byť uchovávané na mieste s nízkou vlhkosťou a mimo dosahu vzduchu. Najlepšou možnosťou je skladovať striebro v uzatvárateľných šperkovniciach. Šperky by sa nemali dotýkať a mali by byť uložené na tmavom mieste.

Oxidácia je prirodzený chemický proces, ktorý sa najviac prejavuje na povrchu strieborných šperkov. Černenie striebra nie je nedostatkom šperku, ale jeho prirodzenou vlastnosťou.

Ak striebro po čase sčernie, je možné ho očistiť špeciálnymi čistiacimi prostriedkami na striebro. Tieto prostriedky odstránia tmavý povlak a vrátia šperku jeho pôvodný lesk. Aspoň raz mesačne svoje strieborné šperky pretrite špeciálnou handričkou. Naša čistiaca handrička na striebro je nasiaknutá špeciálnym roztokom na čistenie strieborných šperkov. Handrička zbaví váš šperk nečistôt, mastnoty aj čierneho povlaku. Táto činnosť vám zaberie iba pár minút, ale vaše šperky sa okamžite rozžiaria.

Všetko pre správnu starostlivosť o strieborné šperky

Platina

Platina je veľmi tvrdý a odolný kov, ktorý si zachováva svoj lesk aj po mnohých rokoch. Avšak aj tento odolný kov si vyžaduje správnu starostlivosť a skladovanie. Platina by mala byť skladovaná oddelene od iných kovov, najlepšie v špeciálnych vreckách alebo v oddelených priehradkách šperkovnice.

Čistenie platinových šperkov je jednoduché. Stačí ich jemne pretrieť jemnou handričkou namočenou vo vlažnej vode s pridaním jemného, ideálne detského mydla. Po čistení je dôležité šperky dôkladne vysušiť a až následne uložiť do krabičky.

Perly

Perly sú veľmi jemné a citlivé na sucho, teplotu a chemikálie. Perlové šperky by nikdy nemali byť skladované v príliš teplom prostredí, pretože vysoké teploty môžu spôsobovať vysychanie perál.  Ideálne je perly skladovať v šperkovnici s jemnou podšívkou a s dostatočnou vlhkosťou v okolí.

Perly by tiež mali byť uchovávané oddelene od iných šperkov, aby sa predišlo ich poškriabaniu. Vzhľadom na ich krehkosť by ste mali s perlovými šperkami zaobchádzať veľmi opatrne a vyhýbať sa ich kontaktu s kozmetickými prípravkami.

Šperky sú odrazom vašej osobnosti a štýlu. Zaslúžia si byť uchovávané na mieste, kde budú v bezpečí a kde ich vždy nájdete v perfektnom stave. Šperkovnice ponúkajú ideálne riešenie pre každého, kto si váži svoje šperky.

Diamanty

Diamanty sú najtvrdšie zo všetkých drahých kameňov, zároveň sú pomerne krehké, a preto by sa nemali dotýkať iných predmetov a šperkov. Aj diamantové šperky by mali byť skladované oddelene, ideálne v šperkovnici so samostatnými priehradkami pre každý šperk. Dajte si tiež pozor, aby diamantové šperky nepoškodili iné z vašich pokladov.

Ak chcete očistiť diamantové šperky, stačí ich jemne pretrieť mäkkou kefkou namočenou vo vode. Po čistení je dôležité šperky vždy dôkladne vysušiť.

Zirkón

Zirkónové šperky uchovávajte v uzatvárateľnej krabičke oddelene od iných šperkov, aby ste zabránili ich poškriabaniu. Zirkón je citlivý na vysoké teploty a chemikálie, preto by ste mali s týmito šperkami zaobchádzať naozaj opatrne.

Čistenie zirkónových šperkov je podobné ako pri diamantoch. Namočte ich do vlažnej vody s mydlom a jemne pretrite mäkkou kefkou. Po čistení ich dôkladne vysušte.

Uloženie podľa druhov šperkov

Okrem správneho skladovania podľa materiálu je dôležité aj uloženie šperkov podľa ich druhu. Šperky vždy skladujte mimo dosahu chemikálií, parfumov a kozmetiky. Dbajte na to, aby sa šperky neohýbali ani nedeformovali. Iba tak si budete môcť byť istí, že vaše poklady vám budú robiť radosť dlhé roky. Každý šperk si zaslúži svoje špeciálne miesto v šperkovnici. Tú by mala vlastniť každá milovníčka krásnych šperkov. Vyberte si z našej širokej ponuky šperkovníc a krabičiek na šperky.

Prstene

Prstene by mali byť uložené tak, aby sa navzájom nedotýkali a neoškierali. Ideálnou možnosťou uložiť ich do šperkovnice so samostatnými priehradkami pre každý prsteň, prípadne do samostatných látkových vrecúšok. Keramické misky na šperky vyzerajú pekne, no z praktického hľadiska vám ich neodporúčame. Vhodnejšie sú uzatvárateľné krabičky vystlané jemnou látkou.

Náušnice

Malé náušnice sa môžu ľahko stratiť, preto by ste ich mali mať bezpečne uložené v šperkovnici so špeciálnymi priehradkami, prípadne zavesené na stojanoch určených na náušnice. Toto riešenie zároveň zabráni ich zamotaniu a poškodeniu.

Náhrdelníky

Koľkokrát sa vám už stalo, že ste si chceli dať svoju obľúbenú retiazku, no tá bola celkom zamotaná? Náhrdelníky sú náchylné na zamotanie, preto by mali byť skladované na špeciálnych háčikoch alebo v šperkovnici so samostatnými priehradkami. Ak sa náhrdelník zamotá, môže dôjsť k poškodeniu retiazky alebo ozdobných kamienkov.

Náramky

Náramky by mali byť skladované na mäkkých podložkách alebo v šperkovnici so samostatnými priehradkami. Ak sú náramky vyrobené z krehkých materiálov, ako sú perly alebo drahokamy, je dôležité ich uchovávať oddelene od ostatných šperkov, aby sa predišlo ich poškodeniu.

Správne skladovanie šperkov je kľúčom k ich dlhovekosti a zachovaniu ich pôvodnej krásy. Investícia do kvalitnej šperkovnice nie je len praktickým krokom, ale aj spôsobom, ako chrániť svoje cenné predmety pred poškodením a znehodnotením. Nezabúdajte na pravidelnú údržbu a čistenie šperkov, aby ste sa mohli z ich krásy tešiť dlhé roky.

Objavte naše elegantné šperkovnice