Ako spoznať pravé striebro?

Striebro patrí medzi najobľúbenejšie drahé kovy a na rozdiel od zlata je cenovo dostupnejšie. Čoraz častejšie sa však môžeme stretnúť s jeho napodobeninami. Ak nechcete pri kúpe strieborných šperkov urobiť chybu, držte sa našich rád. Iba tak sa vyhnete sklamaniu z nekvalitnej bižutérie, ktorá vám vydrží sotva pár mesiacov. Zistite, ako spoznať pravé striebro a odlíšiť ho od napodobenín či bižutérie.

Striebro je vzácny kov, ktorý je známy najmä svojím elegantným dizajnom a všestranným využitím. Je cenené nielen pre svoj vzhľad, ale aj pre svoje vynikajúce vlastnosti a odolnosť voči korózii. So striebrom sa väčšinou môžete stretnúť najmä v oblasti šperkárstva, kde je mimoriadne obľúbené. Dôvodom je najmä jeho dlhá životnosť a odolnosť, vďaka čomu vám strieborné šperky môžu robiť radosť dlhé roky.

používaním striebra sa môžeme stretnúť aj pri výrobe mincí a medailí. Mnoho ľudí investuje do strieborných mincí alebo tehličiek s vedomím, že ich hodnota bude v budúcnosti rásť. Striebro na investíciu je skvelým spôsobom, ako uchovať hodnotu peňazí aj v časoch rastúcej inflácie.

Striebro plní nezameniteľnú funkciu aj v domácnostiach. Strieborné príbory sú totiž šperkom, na ktorý nedá dopustiť žiadna gazdinka. Sú symbolom elegancie a luxusu, a preto si po stáročia zachovávajú svoje čestné miesto na prestretých stoloch. Vďaka svojmu lesklému povrchu a ušľachtilej farbe prinášajú do každého stolovania nádych prestíže a noblesy. Už od čias kráľovských dvorov boli strieborné príbory považované za znak bohatstva a spoločenského statusu.

Jednou z hlavných výhod strieborných príborov je ich dlhá životnosť. Pri správnej starostlivosti môžu tieto príbory vydržať po celé generácie a stať sa tak rodinným dedičstvom.

Tento kov má však aj praktické využitie v priemysle. Používa sa v elektronike na výrobu kontaktov a vodičov, pretože je výborným vodičom elektriny. Striebro nájdeme aj v medicíne, kde sa využívajú jeho prirodzene antibakteriálne vlastnosti. V súčasnosti je striebro oceňované nielen pre svoju krásu, ale aj pre svoju univerzálnosť, ktorá ho robí dôležitým v mnohých oblastiach nášho života.

Aby ste si však mohli užiť všetky skvelé vlastnosti striebra, je dôležité vedieť odlíšiť pravé striebro od jeho napodobenín. Tie sú čoraz vydarenejšie. Dokážu napodobniť farbu aj lesk striebra, avšak nie jeho jedinečné vlastnosti. Za pár eur tak dostanete pekne vyzerajúcu bižutériu, ktorá však už po pár noseniach stratí svoj lesk či farbu. Navyše vám môže spôsobiť alergickú reakciu.

  • Čo je bižutéria?

Na rozdiel od drahých šperkov, ktoré sú vyrobené z drahých kovov ako zlato alebo striebro, bižutéria sa vyrába z rôznych cenovo dostupnejších materiálov. Nevýhodou však môže byť nízka odolnosť a krátka životnosť týchto materiálov. Aj preto sa šperky niekedy potiahnu vrstvou drahšieho kovu, ako je zlato či striebro, aby šperk pôsobil luxusnejšie a odolnejšie.

Najčastejšie sa môžete stretnúť s materiálmi ako:

  • Mosadz: Zliatina medi a zinku, ktorá je pevná a má prirodzene zlatistý odtieň.
  • Meď: Mäkký kov s teplým červeným odleskom, ktorý sa používa samostatne alebo v kombinácii s inými kovmi.
  • Hliník: Ľahký a odolný kov, ktorý je často potiahnutý inými materiálmi na dosiahnutie požadovaného vzhľadu.
  • Zliatiny: Kombinácie rôznych kovov, ktoré sa dajú ľahko formovať a poskytujú rôzne farby a textúry.
  • Chirurgická oceľ: Šperky z chirurgickej ocele sú odolné proti korózii a vďaka svojim vlastnostiam patria medzi to najlepšie z bižutérie.

Najčastejšie sa so striebrom mylne zamieňa práve chirurgická oceľ, hliník a rôzne zliatiny kovov. Ani jeden z týchto materiálov však svojou kvalitou nedokáže nahradiť striebro.

  • Charakteristické vlastnosti striebra, ktoré si treba všímať

Pravé striebro má niekoľko charakteristických vlastností, vďaka ktorým je možné odlíšiť ho od ostatných kovov. Medzi tieto vlastnosti patrí predovšetkým tvrdosť, lesk, farba, odolnosť voči korózii a punc. Pri výbere strieborných šperkov si nezabúdajte všímať ani puncové značky, ktoré vám o pravosti a kvalite striebra veľa napovedia.

Tvrdost

Pravé striebro je pomerne mäkký kov, vďaka čomu sa s ním veľmi dobre pracuje. Mäkkosť striebra znamená, že je ľahké ho tvarovať do rôznych šperkov alebo dekoratívnych predmetov. Aby sa zvýšila jeho pevnosť a odolnosť voči poškodeniu, obvykle sa mieša s inými kovmi, najčastejšie s meďou. Takáto zliatina sa nazýva „sterlingové striebro“ a obsahuje 92,5 % čistého striebra a 7,5 % iných kovov. Viac o rôznych druhoch striebra sa dočítate v tomto článku.

O strieborné šperky sa treba správne starať. Raz mesačne ich pretrite čistiacou handričkou a oni budú ako nové.

Lesk

Striebro je známe svojím výrazným leskom, ktorý sa často prirovnáva k zrkadlu. Práve lesk je jedným z hlavných dôvodov, prečo je striebro tak populárne vo výrobe šperkov a dekorácií. Žiarivý lesk si však striebro zachová len vtedy, ak sa oň budete správne starať. Preventívnym leštením strieborných šperkov docielite neustávajúci lesk a zabránite výraznému znečisteniu. Ak totiž striebro nie je správe udržiavané, môže oxidovať a stratiť svoj lesk. Ide o pomerne bežný jav, ktorý sa však dá ľahko a rýchlo odstrániť.

Náš TIP:
Strieborné šperky aspoň raz mesačne pretrite čistiacou handričkou. Táto činnosť vám zaberie iba pár minút a vaše šperky sa okamžite rozžiaria.

Farba

Pravé striebro má krásnu šedo-striebornú farbu, ktorá je mimoriadne elegantná. Na rozdiel od iných kovov, ako je napríklad žlté zlato, striebro má neutrálny tón, ktorý sa hodí k rôznym farebným paletám a štýlom. Vďaka svojej univerzálnej farbe sa striebro ľahko kombinuje s inými kovmi a drahokamami. Aby si strieborné šperky zachovali svoju čistú farbu, nezabúdajte na správne skladovanie a pravidelné čistenie.

Odolnosť voči korózii

Jednou z veľkých výhod striebra je jeho prirodzená odolnosť voči korózii. Na rozdiel od železa alebo ocele, striebro nehrdzavie. Avšak má tendenciu reagovať so sírou, ktorá sa nachádza v ovzduší, čo vedie k tvorbe síranu strieborného na povrchu. Tento proces sa nazýva oxidácia, a hoci nepoškodzuje samotný kov, môže ovplyvniť jeho vzhľad. Ako sme uviedli už vyššie, tento tmavý povlak môže byť ľahko odstránený pomocou handričky a špeciálnych čistiacich prostriedkov na striebro alebo jednoduchými domácimi metódami.

Punc

Puncovanie je proces, pri ktorom sa na strieborný výrobok vyrazí značka, ktorá potvrdzuje jeho pravosť a rýdzosť. Punc je zároveň zárukou, že výrobok bol testovaný a spĺňa zákonom stanovené normy pre obsah striebra. V mnohých krajinách je puncovanie povinné, aby sa zabránilo falšovaniu a aby si zákazník mohol byť istý, že kupuje pravé striebro. Puncovanie tiež zvyšuje hodnotu strieborného výrobku, pretože slúži ako dôkaz jeho kvality.

Jedným z najspoľahlivejších spôsobov, ako zistiť, či je šperk zo striebra, je hľadať puncovú značku. Pravé striebro je obvykle označené puncom, ktorý potvrdzuje jeho rýdzosť.

Puncové značky sú symboly alebo čísla, ktoré sa používajú na označenie rýdzosti striebra a informácie o výrobcovi alebo krajine, kde bol výrobok puncovaný. Najbežnejšia puncová značka pre sterlingové striebro je číslo 925, čo znamená, že 92,5 % zliatiny tvorí čisté striebro a zvyšných 7,5 % sú iné kovy.

Okrem čísla môže puncová značka obsahovať aj symboly alebo písmená, ktoré reprezentujú výrobcu, puncový úrad alebo krajinu pôvodu. Tieto značky sú dôležité, pretože poskytujú dôležité informácie o kvalite a pôvode strieborného predmetu, čo môže byť užitočné pri určovaní jeho hodnoty alebo autentickosti.

Obvyklé rýdzosti striebra používané na šperky sú:

  • 925 (sterlingové striebro)
  • 900
  • 800

Puncová značka je najjednoduchším poznávacím znakom drahého kovu. Šperk z pravého striebra by mal mať vygravírované číslo označujúce jeho rýdzosť.

  • Overenie pravosti striebra zvládnete aj sami

Chcete jednoduchý návod, ako rozoznať striebro od bižutérie? Existuje hneď niekoľko overených spôsobov, na ktoré vám postačia bežné predmety, ktoré máte iste doma. Pripravte si magnet, kriedu či ľad a môžete začať testovať striebro.

Test s magnetom

  • Princíp: Rýdze striebro je paramagnetický kov, čo znamená, že nie je magnetické. Ak sa váš šperk prichytí o magnet, pravdepodobne nejde o striebro, ale bižutériu s vysokým obsahom iného kovu.
  • Postup: Použite silný magnet a priložte ho k šperku. Ak je predmet priťahovaný magnetom, ide pravdepodobne o zliatinu obsahujúcu železo alebo iný magnetický kov.

Test s kriedou

  • Princíp: Striebro reaguje s látkami obsiahnutými v kriede, vďaka čomu spôsobuje jej stmavnutie.
  • Postup: Tento test vykonávajte veľmi opatrne, na menej viditeľnom mieste šperku. Opatrne začnite trieť šperk o bielu kriedu. Ak krieda stmavne, s veľkou pravdepodobnosťou máte v ruke strieborný šperk.

Test s ľadom

  • Princíp: Striebro má veľmi vysokú tepelnú vodivosť, čo znamená, že ľad sa po dotyku so strieborným predmetom rýchlejšie roztopí.
  • Postup: Položte kocku ľadu na strieborný predmet. Ak je daný šperk strieborný, ľad pod ním sa začne rýchlo topiť.

Test s teplom

  • Princíp: Striebro má najlepšiu tepelnú vodivosť zo všetkých známych kovov. Strieborný šperk sa zohreje aj ochladí oveľa rýchlejšie ako bižutéria.
  • Postup: Na testovanie striebra pomocou tejto metódy vám postačia vaše ruky, prípadne miska s horúcou vodou. Ak strieborný šperk začnete zohrievať v dlaniach, veľmi rýchlo sa zohreje na teplotu vášho tela. To isté platí, ak ho ponoríte do horúcej vody – striebro sa do niekoľkých sekúnd ohreje na jej teplotu.

Neviete, či máte dočinenia s pravým striebrom alebo držíte v ruke lacnú napodobeninu? Nepodceňujte kontrolu pravosti striebra a vyskúšajte si jeden z našich domácich testov. Ak si ani potom nebudete istí, neváhajte sa obrátiť na odborníka. Ten vám v priebehu niekoľkých sekúnd povie, či je váš šperk z pravého striebra. Ak hľadáte kvalitný strieborný šperk, na nás sa môžete spoľahnúť. Vyberte si zo stoviek krásnych šperkov z pravého striebra.

Objavte ponuku strieborných šperkov na každú príležitosť