Ako sa starať o strieborné šperky v lete?

Starostlivosť o strieborné šperky v letných mesiacoch si vyžaduje osobitnú pozornosť, aby si uchovali svoj lesk a krásu. Letné obdobie totiž prináša špecifické výzvy, ako je zvýšené potenie, kontakt so slanou a chlórovanou vodou a vyššia vlhkosť vzduchu, ktoré môžu negatívne ovplyvniť stav striebra. Tento článok vám ponúkne praktické a konkrétne tipy, ako sa o svoje strieborné šperky starať počas leta, aby aj naďalej žiarili ako nové. Od správneho skladovania a čistenia až po preventívne opatrenia pri každodenných aktivitách – prečítajte si, ako udržať svoje cennosti v perfektnom stave.

  • Vyhýbajte sa kontaktu s vodou a chemikáliami

Hoci to môže byť malá komplikácia, tak odporúčame šperky zložiť predtým, než budete plávať v mori alebo chlórovanej vode. Pretože slaná voda a chlór môžu nepriaznivo pôsobiť na povrchovú úpravu šperku.

Z toho istého dôvodu odporúčame šperky dávať dole aj pred sprchovaním, umývanie rúk alebo pri aplikácii krémov a parfumov.

  • Chráňte šperky pred potom

Náš pot obsahuje soľ, ktorá môže urýchliť oxidáciu striebra. Preto odporúčame šperk zložiť pri športe alebo iných fyzicky náročných aktivitách.

  • Správne skladovanie

Ukladajte šperky do vzduchotesných obalov, ako sú zipsové vrecká, aby sa minimalizoval kontakt so vzduchom a vlhkosťou.

Používajte šperkovnice s priehradkami, aby sa šperky neodierali o seba.

  • Pravidelné čištění

Čistite šperky jemným mydlom a vodou, potom ich osušte mäkkou handričkou.

Používajte špeciálne čistiace prostriedky na striebro (handričky na leštenie striebra na odstránenie nečistôt, poprípade čistič na striebro väčšie nečistoty).

Ultrazvukové čističky používajte opatrne.Ultrazvukové čističe môžu byť účinné, ale nie sú vhodné pre všetky šperky, najmä ak obsahujú kamene alebo sú staršie. Pred použitím sa poraďte s odborníkom.

  • Vyhýbajte sa priamemu slnku

Dlhodobé vystavenie priamemu slnečnému žiareniu môže spôsobiť stratu lesku striebra. Snažte sa šperky nosiť v tieni alebo ich zakrývať.

  • Opatrnosť pri vyzliekaní a obliekaní

Šperky si nasazujte až po oblékání, aby nedošlo k zachycení a poškození o látky nebo zipy. Stejně tak si je sundávejte jako první, než začnete s převlékáním.

  • Rady pre konkrétne typy šperkov

Prstene: Dávajte pred manipuláciou s ťažkými predmetmi, aby nedošlo k poškriabaniu alebo deformácii.
Náušnice: Čistite ich pravidelne, pretože prichádzajú do styku s olejmi a kozmetikou z vlasov a tváre.
Náramky a náhrdelníky: Vyhýbajte sa noseniu niekoľkých náramkov naraz, aby nedochádzalo k treniu a poškodeniu.

Toto sú teda základné zásady správnej starostlivosti o šperky v letnom období. Veríme, že si na všetko dáte pozor a vaše šperky budú stále krásne žiarivé.