23. mája si pripomíname Medzinárodný deň korytnačiek. Toto ste o nich zrejme nevedeli

Už 24 rokov je v našich kalendároch Medzinárodný deň korytnačiek. Cieľom tohto dňa je pripomenúť si dôležitosť ochrany životného prostredia a spolu s ním aj zvierat žijúcich na našej planéte. Väčšina korytnačiek dnes totiž spadá do skupiny ohrozených živočíchov, čo je následok straty prirodzeného prostredia, nadmerného lovu a nezákonného obchodu s ich panciermi a vajcami. Zistite viac o tomto dni a prečítajte si zaujímavé fakty o korytnačkách.

Medzinárodný deň korytnačiek bol zavedený v roku 1990 Americkou spoločnosťou na záchranu korytnačiek s cieľom zvýšiť povedomie o potrebe ochrany korytnačiek a ich biotopov po celom svete. Významnou časťou ich misie je aj boj proti nelegálnemu obchodu s korytnačkami, ktorý predstavuje vážnu hrozbu pre mnohé druhy týchto zvierat.

Význam tohto dňa spočíva v osvete o ohrozených druhoch korytnačiek a v potrebe ich ochrany pred hrozbami ako sú strata prírodných biotopov, nelegálny obchod, vedľajšie úlovky v rybolove a znečistenie planéty.

K ochrane korytnačiek výrazne prispel doktor Archie Carr, ktorý bol významným herpetológom a ochranárom, ktorý sa špecializoval na štúdium a ochranu morských korytnačiek. Hoci nebol priamo spojený so založením Medzinárodného dňa korytnačiek, jeho práca a výskum mali obrovský vplyv na globálne pochopenie a ochranu morských korytnačiek.

Aj my v Olivii prispievame k ochrane planéty. Prečitajte si viac o našich aktivitách.

Jeho práca a výskumy pomohli rozvinúť pochopenie o životných cykloch, migráciách a ohrozeniach, ktorým čelia morskékorytnačky. Tým prispel k osvete a ochranným snahám, ktoré sú stredobodom pozornosti počas Medzinárodného dňa korytnačiek

Momentálne existuje asi 356 známych druhov korytnačiek, ktoré zahŕňajú morské, sladkovodné a suchozemskékorytnačky. Podľa údajov z Červeného zoznamu Medzinárodnej únie pre ochranu prírody (IUCN) je veľčasť týchto druhov ohrozená. Mnohé korytnačie druhy sú klasifikované ako zraniteľné, ohrozené, alebo kriticky ohrozené.

  • 5 zaujímavostí o korytnačkách

Dlhovekosť korytnačiek: Korytnačky sú známe svojou mimoriadnou dlhovekosťou. Niektoré druhy, ako napríklad galapágske obrovské korytnačky, môžu žiť viac ako sto rokov. Ich dlhý život môže byť spôsobený pomalým metabolizmom a nízkymi teplotami ich prírodných prostredí.

Dýchacie schopnosti vodných korytnačiek: Vodné korytnačky, ako sú sladkovodné a morské korytnačky, majúschopnosť zadržiavať dych pod vodou počas dlhých období. Niektoré druhy majú dokonca schopnosť absorbovaťkyslík priamo z vody cez špeciálne tkanivo v oblasti kloaky, čo im umožňuje zostať pod vodou ešte dlhšie.

Vedeli ste, že...
... najstaršia korytnačka sa dožila 176 rokov a volala sa Harriet? Išlo o samicu korytnačky slonej.

Regulácia teploty: Ako studenokrvné živočíchy korytnačky využívajú externé zdroje tepla na reguláciu svojej telesnej teploty. Často ich možno vidieť, ako sa vyhrievajú na slnku na kameňoch alebo v piesku, aby si zvýšili telesnú teplotu pre aktívne trávenie alebo pohyb.

Navigačné schopnosti: Morské korytnačky využívajú zemské magnetické pole ako navigačný systém na svojich dlhých cestách. Táto schopnosť im umožňuje vracať sa na rovnaké pláže, kde sa narodili, aby tam nakládli vajíčka. Tento neobyčajný navigačný mechanizmus, známy ako magnetorecepcia, umožňuje korytnačkám udržiavať smer a orientáciu aj v zamotanom a nekonečnom oceáne.

Veľké rozdiely: Existujú desiatky druhov korytnačiek, ktoré sa od seba v mnohom líšia. Zatiaľ čo najmenšia korytnačka má veľkosť medenej mince, najväčšia korytnačka môže dosahovať veľkosť viac ako 2 metre.

Pripomeňte si Medzinárodný deň korytnačiek s nami
Objevte šperky s motívom korytnačiek